Een auto kopen is een bijzonder klusje. Wie een beetje geïnvesteerd is in het onderwerp, zoekt gericht op een bepaald model, of weet al zelfs precies welk merk het moet worden. Maar er is ook een andere keuze die soms voor hoofdbrekers gaat zorgen; koop je een nieuwe of een gebruikte auto? Wat zijn de voor- en nadelen van deze verschillende mogelijkheden?

Een nieuwe auto is duurder

Het eerste voordeel laat zich raden; de aanschaf van een nieuwe auto is duidelijk een grotere financiële stap dan de aanschaf van een gebruikte auto van het vergelijkbare model. Nieuwe auto’s zijn aanmerkelijk duurder dan auto’s van hetzelfde model, die al een tijdje mee gaan. Dat heeft natuurlijk te maken met de verschillende componenten van de auto, die bij een gebruikte auto al de nodige kilometers hebben moeten afleggen en dus langzaam maar zeker beginnen te slijten. Daar komt bij dat nieuwe auto’s voorzien zijn van de meest moderne snufjes en dat kost natuurlijk geld. Wie echter wel nieuw wil rijden, maar niet in een keer een groot bedrag kan of wil neerleggen, kan goedkoop financial leasen. Op die manier rij je voor een vast bedrag per maand in een hagelnieuw model.

Een tweedehands auto kan verborgen gebreken hebben

Wie een tweedehands auto koopt, weet niet altijd of er een goede keuze wordt gemaakt. Gebruikte auto’s kunnen namelijk gebruikssporen hebben die niet gelijk zichtbaar zijn. Mocht er onder de motorkap iets onder de leden zijn, dan kan het goed zijn dat je dat pas na de aanschaf van de auto merkt. En heb je geen garantie meer, dan zijn de kosten voor reparatie voor jezelf. Daarom is het zaak om een tweedehands auto zo goed mogelijk door te lichten, voordat je overgaat tot de aanschaf ervan. Breng voor de testrit iemand mee die verstand heeft van zaken, als je zelf de nodige kennis tekort komt. Dan heb je de meeste kans dat je deze gebreken op tijd ziet, zodat je weet wat je koopt.

Een nieuwe auto beschikt over de nieuwste snufjes

We haalden het al even aan, maar een nieuwe auto zit vaak vol met de nieuwste technologie op het gebied van veiligheid en gebruiksgemak. Dat maakt deze auto’s vaak tot bijzonder comfortabele, prettige omgevingen en dus tot een plek waar je graag bent. Wie kiest voor een tweedehands auto, zal vaak wat minder van deze technologie hebben, al is dat natuurlijk volledig afhankelijk van het bouwjaar en het model dat je aanschaft. Sommige merken lopen immers vaker wat voor op anderen, zodat deze technologie al wat eerder in hun modellen komt te zitten. Maar onderaan de streep kan je stellen dat je met een nieuwe auto het modernste materiaal in huis haalt, wat je autoreizen vaak een stuk aangenamer maakt.

Of je nu gaat voor een tweedehands, of een nieuwe auto, het is in ieder geval altijd zaak om je goed in te lezen, zodat je goed weet waar je aan begint. Welk model past het beste bij je wensen? Wat valt binnen het budget en waar moet je op letten als je een testrit gaat maken? Al die dingen zijn belangrijk bij de aanschaf, of de lease, van een auto.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here