Wanneer je wilt weten welke auto accu geschikt is voor jouw auto, dan kun je de gebruiksaanwijzing raadplegen. De oude accu biedt ook uitkomst. Enkele accu’s met een start/stop systeem zijn geschikt, mits jouw auto hierop berekend is. De huidige accu heeft een bepaalde capaciteit, deze moet gelijk zijn aan een nieuw exemplaar. Zolang de accu past, is een hogere capaciteit ook mogelijk.

Accu opladen of nieuwe uitzoeken

Een accu is vaak leeg wanneer het verouderd  is, je er te korte stukken mee rijdt of wanneer de auto lange tijd stilstaat. Je kunt de accu zelf weer opladen door een acculader te gebruiken. De juiste soort lader vind je met behulp van de kentekenchecker. Accu’s zijn in veel verschillende merken en varianten verkrijgbaar, elk met hun specifieke eigenschappen.

Prestatie

Een goedkoper merk betekent niet dat de kwaliteit minder is. De prestatie hangt af van de capaciteit van de accu en de hoeveelheid lood. Als je je afvraagt of het vervangen van de accu een lastig klusje is, dan is het antwoord meestal nee. Je bespaart een hoop kosten en het is vaak in 10 minuten klaar. Controleer na aansluiting of alles werkt. Zo ja, dan kan je auto er weer enkele jaren tegenaan.

Maar hoe vervang ik de accu?

Voordat je de oude accu demonteert, dien je de motor uit te zetten en de sleutel uit het contact te halen. Nadat je de accuklem van de minpool hebt verwijderd, haal je het van de pluspool af. De minpool heeft een zwarte kabel en de pluspool een rode. Maak de klem of beugel los en plaats de nieuwe accu erin. Dan maak je eerst de pluspool vast en daarna de minpool. Start de auto om de aansluiting te controleren.

 Andere oorzaken

Soms wordt een lege accu veroorzaakt door een lage dynamospanning maar een defect kan ook. Andere oorzaken zijn een te lage laadstroom of slippende v snaar. Je hebt een voltmeter nodig om de dynamospanning te meten. Dit doe je op de volgende manier:

  1. Sluit de voltmeter aan op de accu
  2. Start de auto motor
  3. Voer het toerental steeds verder op totdat de meter niet meer oploopt

Als je dit hebt gedaan dan kun je de dynamospanning aflezen. Vergelijk de waarde met de voorgeschreven richtlijn. Dit ligt bij een laag toerental rond de 13,5 volt. Bij een lege accu of hogere toerentallen zou er 14,5 volt uit moeten komen. Het vervangen is niet moeilijk, wel is het van belang dat je voorzichtig bent. Heb je twijfels? Schakel dan een automonteur in. Dit brengt wel kosten met zich mee, want er worden arbeidskosten gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here