Eens in de zoveel tijd is het zo ver, het lampje van de koelvloeistof begint weer te branden op je dashboard. Een teken dat deze bijgevuld moet worden. In deze blog gaan we jou stap voor stap het waarom, hoe en welke vloeistof uitleggen!

Waarom moet koelvloeistof vervangen worden?

Tijdens het draaien van je auto wordt de motor erg warm, om ervoor te zorgen dat de motor niet overhit raakt is er koelvloeistof nodig. Deze zorgt ervoor dat de motor op de juiste temperatuur blijft, de koelvloeistof wordt voortdurend rondgepompt in het koelsysteem van de motor zodat de hitte naar buiten kan via de radiateur. Om dit proces soepel te laten verlopen is er voldoende vloeistof nodig, anders kan er oververhitting plaats vinden. De motor wordt dan niet meer teruggebracht naar een veilige temperatuur waardoor de warmte niet goed weg kan. Hierdoor zal je waarschijnlijk rook uit je motorkap zien komen. Naast dat de koelvloeistof dus oververhitting tegengaat beschermt het ook tegen schuimvorming, corrosie en vrieskou. Daarnaast reinigt en smeert de koelvloeistof de motor. Allemaal belangrijke functies voor de veiligheid in en van je auto. Het is daarom erg belangrijk om tijdig je koelvloeistof te vervangen en bij te vullen. 

Koelvloeistof vervangen

Over het algemeen is het vervangen van de koelvloeistof een taak die elke 2 jaar uitgevoerd dient te worden. Er zijn verschillende manieren om de vloeistof te vervangen, door de garage, langs de weg door de wegenwacht of eenvoudig zelf thuis. Hieronder zullen we stap voor stap uitleggen hoe jij zelf gemakkelijk je koelvloeistof kunt verversen. 

Laat de motor volledig afkoelen

Wanneer je de motor niet volledig laat afkoelen bij het verversen van de koelvloeistof is er kans op een hete fontein van vloeistof dat voor lelijke brandwonden kan zorgen. Zorg er daarom altijd voor dat de temperatuur van de auto beheersbaar is voordat je gaat beginnen met het verversen. Om het afkoelen zo snel mogelijk te laten gebeuren zet je de motorkap open zodat de warmte sneller kan ontsnappen en zet je de airco van de auto uit. Zet daarentegen de kachel en de blower juist op de maximale stand. 

Draai de radiateur dop los

Ondanks dat we de druk bij het koelsysteem verlaagd hebben door de motor af te laten koelen zit er nog steeds druk op het koelsysteem. Om het risico op de hete vloeistof fontein te beperken draai je de radiateur dop steeds beetje bij beetje los. Gebruik hiervoor een doek om je handen te beschermen. 

Vang de oude vloeistof uit het koelsysteem op

Je doet er slim aan om de oude vloeistof op te vangen bij het vervangen van de koelvloeistof. Dit doe je het eenvoudigst door een bakonder de plug of de kraan van de radiateur te zetten, deze vind je aan de onderkant van de auto. De bak moet zo’n 4 liter vloeistof opvangen, dus zorg voor voldoende inhoud. Door eerst de plug van de radiateur los te halen zal deze leeglopen in de bak, vervolgens kan je hetzelfde doen bij de motor. Voor deze oude vloeistof kun je bij de milieustraat terecht. 

Het vervangen van de koelvloeistof

Zorg er eerst voor dat je het expansievat leegt, dat is de tank waar de koelvloeistof in zat, en maak deze goed schoon. De eerste stap voor het vervangen van de koelvloeistof is de koelvloeistof tank vullen tot het maximum dat staat aangegeven, vervolgens vul je de radiateur tot bovenaan met koelvloeistof. 

Zet de motor aan en weer uit

Wanneer je de motor opnieuw gaat aanzetten zal de zojuist gevulde koelvloeistof geleidelijk in de tank zakken. Wanneer je ziet dat dit is gebeurd zet je de motor weer uit, en wacht je nogmaals tot deze is afgekoeld. Bekijk daarna nogmaals de vloeistoftank, en vul deze indien nodig bij. 

Koelvloeistof online kopen

Bij Bogijn kun je eenvoudig terecht om de juiste koelvloeistof voor je auto te kopen. Op de website kun je een kenteken check doen waardoor je altijd ziet wat de geschikte koelvloeistof voor jouw auto is. Bijkomend voordeel is, is dat je op deze website ook tal van andere auto-onderdelen kunt vinden om weer veilig op pad te kunnen gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here