Een auto kopen of leasen? Beide varianten hebben voor- en nadelen. We geven handige tips en vertellen welke variant voor wie het beste is.

Als u een nieuwe auto wilt kopen, heeft u verschillende opties. Naast het kopen van een auto is er ook de mogelijkheid tot autoleasing voor particulieren. Maar voor wie is leasen de moeite waard en wat zijn de nadelen?

Autolease: huren in plaats van kopen

Voordelen van leasen

 • Nauwelijks slijtagereparaties, aangezien het voornamelijk nieuwe auto’s of jong gebruikte auto’s zijn
 • Auto is altijd up-to-date
 • Frequente voertuigwisselingen mogelijk
 • Weinig of geen vooruitbetaling
 • Behoud van eigen vermogen
 • Zelfstandigen of zzp’ers kunnen leasetarieven fiscaal aftrekken
 • Meestal een goede en deskundige leasepartner, zoals bijvoorbeeld via prive leaseauto.com

Nadelen van leasen

 • De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij
 • Gebruiksbeperking (bijvoorbeeld door kilometerlease)
 • Eventuele bijbetaling bij teruggave
 • De omvang van de verzekering kan meestal niet worden bepaald
 • Het is moeilijk om een ​​leasecontract voortijdig op te zeggen
 • Alle onderhoudsintervallen moeten worden nageleefd en het voertuig moet altijd worden onderhouden

Conclusie over leasing

Als u een auto wilt gebruiken en deze niet bezit en waarde hecht aan comfort, kunt u profiteren van autolease. De kosten van autoleasing kunnen voor particulieren hoger zijn dan bij het kopen van een auto, maar u betaalt maandelijkse termijnen en geen hoge aanschafprijs. Met leasing kunt u ook aanzienlijk meer auto’s huren dan u zou kunnen kopen. Een ander voordeel is dat u zich niet voor een langere periode aan een bepaald voertuig hoeft te binden. Diensten zoals onderhoud of autoverzekering kunnen in het leasecontract worden geïntegreerd. Als u zich voorbereidt op het inleveren, het voertuig in goede staat inlevert en niet beduidend meer heeft gereden dan is afgesproken met kilometerlease, hoeft u niet bang te zijn voor bijbetalingen. Normale slijtage of gebruikssporen zijn in orde, deze worden al gedekt door de huurder tijdens de looptijd van het leasecontract door middel van de maandelijkse termijnbetalingen.

Als u onverhoopt langere afstanden en dus aanzienlijk meer kilometers moet rijden dan contractueel is overeengekomen, kan een goedkope huurauto de betere keuze zijn. Veel verhuurders zijn echter meegaand en rekenen geen vergoeding tot 2500 te veel gereden kilometers.

Voor wie is autoleasing de moeite waard?

Leasen is de moeite waard voor particulieren die de voorkeur geven aan planningszekerheid door middel van vaste maandelijkse termijnen en niet van plan zijn de auto langer dan drie jaar te bezitten. De verschillende termijnen (bijvoorbeeld 12, 24 of 36 maanden) laten flexibiliteit toe. Als u kiest voor kilometerlease, wat veel logischer is dan restwaardelease, dan is de waarde van het voertuig niet relevant voor de huurder bij inlevering. Onvoorziene risico’s zoals: B. het dieselschandaal en de daarmee gepaard gaande waardevermindering is voor rekening van de verhuurder. Nog een pluspunt: De termijnen zijn vaak lager dan bij financiering, aangezien er alleen voor het gebruik betaald wordt. Het voertuig is echter evenmin eigendom van de huurder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here